Прекратиха издаването на хартиени болнични листове

Снимка: БГНЕС

Издаването на хартиени болнични листове е прекратено. Изтече шестмесечният гратисен период, през който важаха и хартиени, и електронни болнични.

Повечето лични лекари в София заработиха по новата система още в началото на 2015 година. От днес ще се признават само електронните болнични листове.

Шестмесечният гратисен период беше въведен за медиците и здравните заведения, които в началото на годината все още нямаха техническа готовност да подават бланките електронно. В 15-о ДКЦ в столицата повечето лекари подават електронни болнични още от януари.

От там обясниха, че в началото е имало проблеми, но за една седмица те са били отстранени.

С електронизацията ще се намалят възможностите за злоупотреби с фиктивни болнични. От 1-ви януари 2016 година и работодателите ще подават електронно документацията за болничните, съобщиха от НОИ.

В средата на следващата година сроковете за изплащане на обезщетения ще се съкратят от 15 на 10 дни, с пълното въвеждане на електронния регистър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47