Депутатите разглеждат седем законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване

Снимка: Ивайло Михайлов

В пленарната зала депутатите ще разгледат на първо четене седем законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване.

Министерският съвет и четири парламентарни групи внасят промени в Закона за социалното осигуряване. Идеята на правителството е повишаване на размера на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с два пункта през 2017-а и 2018 година. Проектът предвижда плавно увеличаване на стандартната пенсионна възраст и постепенното ѝ изравняване за мъжете и жените до 65 години през 2037 година. Заложено е и нарастване на необходимия осигурителен стаж – за работещите при условията на трета категория труд с по два месеца годишно до достигане на 40 години за мъжете и 37 години за жените през 2027 година.

Промени ще се направят и за работещите в сектор "Отбрана и сигурност", като се очаква на 1-ви януари 2016 година да се въведе възраст за пенсиониране 52 години и десет месеца.

Проектът предвижда и запазване на тристълбовия пенсионен модел, като се регламентира правото на свободен избор за лицата, родени след 31-ви декември 1959 година, да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или само за пожизнена пенсия в държавно обществено осигуряване, като се предвижда изборът да не е еднократен.

Партия "Атака" предлага минималният размер за осигурителен стаж и възраст от 1-ви януари тази година да е 500 лева и ежегодна актуализация. От БСП предлагат една от професиите за ранно пенсиониране да е тази на миньорите. Социалистите предлагат да се увеличи вноската за фонд "Безработица" от едно на две на сто. Промени предлагат от Реформаторския блок и Патриотичния фронт, както и независимият депутат Велизар Енчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47