Министрите ще разгледат проект за промени в Закона за защита на животните

Снимка: БГНЕС

Министрите ще разгледат и проект за промени в Закона за защита на животните. Изготвянето на Национален план за овладяване на популацията от безстопанствените кучета ще стане задължително.

Целта на националния план ще бъде всички общини да прилагат еднакви подходи за хуманно справяне с проблема. Сред тях ще са масовата кастрация, постоянното осиновяване и образователни кампании. Ще се засили контролът върху търговията в развъдниците на кучета, в зоомагазините и пазарите за животни. Ако кметовете не осигуряват редовна кастрация на безстопанствените четириноги, ще бъдат глобявани между 1000 и 2000 лева.

В момента общините изпълняват собствени програми. Анализът от тях показва незадоволителни резултати на национално ниво. Броят на скитащите кучета не намалява и не се осигурява здравословна среда на живот на населението.

Националната програма трябва да е факт до шест месеца след приемането от парламента на поправките в Закона за защита на животните.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47