НС: Камионите с дървесина задължително с GPS

Снимка: БГНЕС

Мнозинството в парламента отхвърли предложението на депутатите от "БСП лява България" държавните горски предприятия да имат право да изнасят необработена дървесина. Промените в Закона за горите се обсъждат на второ четене. Депутатите задължиха моторните превозни средства, превозващи дървесина, да бъдат снабдени с GPS устройства, като по този начин се очаква да се постигне ефективен контрол при транспортирането на тази суровина.

От ГЕРБ и Патриотичния фронт определиха идеята, предложена от депутата Велизар Енчев и колегите му от БСП износът на необработен дървен материал, добит от гори, държавна собственост, да се извършва от държавните предприятия като "връщане на отдавна отмряла икономическа система". Димитър Байрактаров заяви:
Представете си какво ще стане. Ако вие сте от хората на шефа на държавното предприятие, нямате проблеми. Ако не сте обаче, какво се случва? Това е създаване на новите обръчи, което ние не трябва да допуснем, то веднъж се случи. 
Румен Христов от реформаторите посочи:
Предложението да се връща едно стопанско предприятие е ваша стара мечта. Вие го предлагате многократно. Да вменяваме отново стопанска дейност на държавата, която е лош стопанин и го е доказала, сегашното упраляващо мнозинство няма да пусне държавата отново в сектор, в който има установени пазарни отношения.
От БСП реагираха, че има размяна на ролите в парламента, като няма логика опозиция да иска държавните предприятия да станат печеливши. 
Филип Попов и Валери Жаблянов посочиха:
Днес аз станах свидетел на един абсурд, държавата, в лицето на председателя на Комисията каза, че няма да пусне държавата да печели, да преработва дървесина, защото там има частни интереси. Ние, от опозицията, писмо на господин Борисов ли да напишем, за да го запознаем със ситуацията. Той каза, че не му стигат парите. 
А в същото време някои господа обясняват как държавният бюджет не може да получава пари, защото ще развалим конкуренцията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47