Пари във фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще внасят производителите и вносителите на ток

Снимка: БГНЕС

В цената на тока няма да влязат разходите, които ще правят енергийните дружества заради вноската от пет процента във Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Това решиха депутатите от eнергийната комисия, която гледа на второ четене промените в Закона за енергетиката. Пари в бъдещия фонд ще внасят всички производители на ток и вносителите.

Отпадна идеята част от оборота да отделя и газовият оператор "Булгартрансгаз", Електроенергийният системен оператор и електроразпределителните дружества. По този начин разходите за попълване на фонда ще са само за сметка на производителите и вносителите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

За тока и неговите надзорници

Според Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), Националната енергийна компания (НЕК), където доходите на началниците са с много пъти над средните за страната, е надплатила на т.нар. американски компании 65 мл.лв. повече. За сметка на това пък..

публикувано на 20.07.15 в 13:10

Споразумението между НЕК и AES България е одобрено от банките-кредитори на "Eй И Ес Марица Изток 1"

Банките-кредитори на "Eй И Ес Марица Изток 1" са одобрили споразумението между Националната електрическа компания и американската компания, собственик на ТЕЦ-а. От AES България съобщават още, че споразумението е било одобрено и от българския..

публикувано на 13.07.15 в 16:07

Иван Генов: Токът от АЕЦ "Козлодуй" скача, ако централата не работи с цялата си мощност

Евентуалното поскъпване на тока за свободния пазар няма да доведе до фалити на предприятия, а цените на стоките ще се запазят или ще скочат съвсем малко. Това коментира социологът Тодор Галев . Според него бизнесът няма да повиши цените, тъй като ще..

публикувано на 13.07.15 в 14:12
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47