Няма съгласие за конституционните промени между Борисов, Местан и Кънев

Снимка: БГНЕС

Няма постигнато съгласие за конституционните промени между премиера Бойко Борисов, лидера на ДПС Лютви Местан и съпредседателя на Реформаторите Радан Кънев. Според премиера, провалът на съдебната реформа може да блокира влизането ни в Шенген. Репортаж на Даниел Инков.

Лютви Местан настоя за ускорено приемане  на конституционните промени на общо консенсусно поле, след което да се мисли и за нов проект. Лидерът на ДПС смята, че, ако промените не минат, това ще бъде лош знак за България и отново предложи тезата си за извънредно заседание през август:

Да се внесе  нов проект за изменение на Конституцията, който да съдържа само консенсусните положения и конституционната реформа да се реализира още на етап внасяне с над 180 подписа. В противен случай има риск конституционната реформа да се провали.

Премиерът Бойко Борисов определи разговорите като „изключително трудни“ и предупреди:

Провалът на конституционната реформа, промяната на конституцията означава и провал на съдебната реформа. Ако това се случи, никой няма да загуби друг толкова много, колкото държавата ни и това ще даде по-бързо развитие, особено в докладите, които очакваме от Брюксел. Това пряко ще ни се отрази, аз ви казах, че октомври месец в Шенген по  въздух и вода ще бъдем приети, убеден съм, и върху приемането ни в Шенген. Много е голямо изключението да влезем в местните избори в пълна конфронтация.

Борисов напомни, че има още един план, липса на съгласие.

План Б - вдигам ръце и казвам: „оправяйте се“. Втвърдяването и конфронтацията между политическите партии ще бъде такова, че надали ще съберат някога гласове за конституционната реформа в този парламент.

В кулоарите на парламента Радан Кънев определи предлагания от ДПС законопроект за съдебна реформа като имитация на реформа.

Желанието на ДПС е всъщност новия законопроект да прехвърля правомощията от колегите на ВСС към пленума, тоест разделянето да е имитативно, проформа  и по този начин да направим имитация на съдебна реформа за пред чужденците. Законопроект, който предвижда имитация, тоест разделянето да няма реална юридическа стойност, аз, като народен представител, не мога да подпиша, нито мога да подкрепя.

На въпрос стабилно ли е правителството, ако не минат конституционните промени, политикът отговори:

Ако не  минат конституционните промени, нищо не е стабилно в България. Ако нямаме съдебна реформа нещата стават твърде, твърде кризисни. Така, че нека да не предвиждаме този сценарий, аз още съм на позитивния.

Красимир Каракачанов  от Патриотичния фронт заяви, че не са запознати с предложенията на ДПС за конституционни промени. 

Ние сме събрали едни 136, те са внесени. Ако някой иска да събира 180, да бъде така добър да обясни за какво, какви точно са му идеите. Ние нямаме никаква яснота от страна на ДПС по отношение на тези нови предложения.

В сряда разговорите ще продължат с още срещи с БСП и БДЦ.

Репортажа на Даниел Инков, излъчен в предаването "12+3", може да чуете в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Цветанов е оптимист, че промените в Конституцията ще бъдат подкрепени от поне 160 депутати

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е оптимист, че промените в Конституцията в петък ще бъдат подкрепени поне от 160 народни представители. Цветанов заяви, че разговорите с останалите политически сили продължават за..

публикувано на 21.07.15 в 12:28
Петър Славов

Петър Славов: "Декларацията на съгласието", предложена от Борисов, изглежда ненужна

Реформаторският блок (РБ) би подкрепил предложената от премиера Бойко Борисов "декларация на съгласието", ако тя не осакатява съдебната реформа. Тя обаче изглежда ненужна.  Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" депутатът от РБ..

публикувано на 21.07.15 в 08:21
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47