В столичните квартали "Орландовци" и "Банишора" са недоволни от проект за енергия от отпадъци

Снимка: www.capital.bg

Инициативен комитет от жители на столичните квартали "Орландовци" и "Банишора" внесе подписка срещу проект за инсталация, която ще произвежда топлинна енергия от отпадъци в ТЕЦ "София". Хората се опасяват, че инсталацията ще отделя вредни вещества. Съоръжението ще работи с гориво от битови отпадъци за производство. Според протестиращите тези горива ще замърсяват околната среда.

Борислав Сандов обясни:

Ние сме най-вече против заради риска за населението на това да гориш в центъра на София, един град, който е замърсен. Слагаме нещо, което допълнително ще замърсява, има акумулативен ефект. Отделно замърсяването на въздуха в случая ще става и с вещества, които се наричат диоксини и фурани, това са канцерогенни вещества, които са изходен продукт от горенето, когато то се случва при определена температура.

170 хиляди тона годишно алтернативни горива, произведени от отпадъци, ще произвеждат топлинна енергия за близо 40 хиляди домакинства в София, каза заместник-кметът Мария Бояджийска:

Изискванията, които сме поставили към инсталацията са много по-строги по отношение на емисионните ограничения, по отношение на отпадъците, по отношение на качеството на водите. Те са изключително високи като критерии и по-строги от това, което изисква законодателството в Европейския съюз. Също така се оценява и кумулативното въздействие и от други източници, не само индивидуално от тази инсталация, и се преценява какви да бъдат емисионните ограничения, така че да няма никакво въздействие върху околната среда и здравето.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47