Нов проект за промени в Конституцията влиза в парламента

Снимка: БГНЕС

Нов проект за промени в Конституцията внасят в парламента депутатите. Определените като "консенсусни" промени влизат за обсъждане след седмица на интензивни разговори между партиите. 

Консенсусни са разделянето на Висшия съдебен съвет, прекият избор на магистратската квота и засилване правомощията на Инспектората. Висшият адвокатски съвет ще има право да сезира Конституционния съд. В проекта, който ще бъде внесен, остават предложението за разпределение на професионалната и парламентарните квоти в колегиите и за правомощията на пленума. Но по тези два въпроса ще бъде поискано становище от Конституционния съд. Остава под въпрос какво се случва с идеята да има явно гласуване във ВСС, срещу която против са ДПС. 

Предложенията имат подкрепата на всички партии без БСП и "Атака". Очаква се в началото на септември предложенията да бъдат подкрепени от повече от 180 депутати и това да ускори очакваните реформи. 

20 неправителствени организации вече разкритикуваха постигнатия широк политически консенсус и настояваха за гласувания на внесения на 26 май първи проект за промяна на Конституцията. Днес обаче се очаква гласуването на въпросния проект да бъде отложено, с което ще се даде път на "историческия компромис" за съдебна реформа, подкрепена от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и Българския демократичен център. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47