Плевнелиев: Сред целите на България, преди да поеме председателството на ЕС, e присъединяване към Шенген

Снимка: president.bg

Присъединяването към Шенгенското пространство е сред целите, които страната ни си поставя, докато поеме председателството на Европейския съюз през втората половина на 2018 година. Това посочи президентът Росен Плевнелиев по време на годишната среща на министъра на външните работи с посланиците на България.

България е остров на стабилност в региона, подчерта президентът пред дипломатите ни и посочи няколко кризи, които могат трайно да дестабилизират ЕС. Сред са тях бежанската вълна към Европа, случващото се в Гърция, украинската криза и отношенията между Брюксел и Москва.

Украинската криза няма да бъде решена от днес за утре. За мен големият въпрос остава, дали ще имаме нов замразен конфликт, или ще имаме трайни усилия за дестабилизиране, включително и за икономически фалит на Украйна.

Изводът от гръцката криза според Плевнелиев е:

Брюксел не е удобното извинение за национални бездействия. Ако вие откажете да подобрявате отдавна недобре работещи системи, Брюксел не ви е виновен.

Присъединяването към шенгенското пространство е сред целите, които страната ни си поставя, докато поеме председателството на ЕС през втората половина на 2018 година:

Като очаквам още през тази година да мобилизираме всички възможности във всяка една точка на ЕС, така че България да влезе в първия етап на Шенгенското пространство, а до поемането на председателството - и да бъде реализирано в пълен мащаб. Втората голяма цел, която си поставяме, е влизането на България в Единния надзорен механизъм на Европейския банков съюз. Трета сериозна цел, която си поставяме, е влизането на България във валутния механизъм ЕРМ-2.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47