Национален протест-митинг на полицаи, пожарникари и служители на затворите се проведе в София

| обновено на 25.07.15 в 18:40
Снимка: БГНЕС

Десетки служители в системата за сигурност и семействата им настояха за реформи в сектора на национален митинг-протест в столицата пред храм-паметника "Свети Александър Невски". 

Служителите на реда организираха националния протест, след като в началото на седмицата обявиха, че се отказват да преговарят с министър Румяна Бъчварова за реформа в системата. На протеста днес те поискаха премиерът Бойко Борисов да вникне по-внимателно в проблемите им. 

Протест-митингът беше организиран от синдикалната федерация на служителите в МВР и служителите в затворите в България. В него днес се включиха полицаи от цялата страна, които носеха тениски с надпис: Мисленето строго забранено. Мълчаливо връткаме реформи.

Основните искания на протестиращите са свързани с промени в параметрите на пенсионната реформа, заложена от правителството, както и промени в условията на труд. Полицаите настояват за по-добри условия на труд и истински реформи като тригодишен гратисен период за пенсионната реформа, прекратяване на командировките по турската граница по 15 дни, както и отказ да се полага извънреден труд, когато законът го забранява. Също така проблем за протестиращите е заплащането на извънредния труд, който по думите им е нищожно, а също и структурни промени като цяло,но основно в Пожарна безопасност и защита на населението.

Днес на протеста на паветата на Александър Невски бяха поставени каски на пожарна безопасност, които по думите на председателят на синдикалната федерация, означават края на тази дирекция. Председателят на СФС МВР Валентин Попов заяви още:

На гражданите на тази държава най-сетне трябва да им стане ясно едно – ние отказваме повече да носим отговорност!

Той и Батман - така образно Попов обрисува бъдещия полицай, който ще отговаря  на професионални изисквания за две и три професии:

Пожарникар – наклонена черта – спасител. Тези, които в момента са тук , които работят в МВР, знаят за какво става дума. Не знам дали го знаят гражданите. Най-вероятно не подозират, че заемаме длъжности: водач на специализиран автомобил, пожарникар, втори спасител и "той и", а накрая ще достигнем "той и Батман"!  

Коментарите на някои от протестиращите чуйте в репортажа на Гергана Хрисчева.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47