Кампанията за кръводаряване в "Пирогов" продължава и днес

Снимка: БГНЕС

Кампанията за кръводаряване в болница "Пирогов" продължава и днес. Кръводарителите трябва да са в добро здравословно състояние и на възраст от 18 до 65 години. Д-р Цона Костова от Националния център по кръводаряване обясни пред "Хоризонт":

Първо се проверява хемоглобинът, за жени - над 125, за мъже - над 135. Тук се прави ориентировъчна кръвна група. Има един въпросник, дарителят си попълва, дали има заболявания, дали няма, хепатит Б, хепатит С, СПИН, малария, туберкулоза, ревматизъм, сърдечни заболявания, неврологични заболявания, алергии също, ако пият медикаменти, защото медикаментите са опасни за този, на който ще се прелее кръв. С остра вирусна инфекция не може да дарява в момента, с ендокринни заболявания не може да дарява, злокачествени заболявания също, преди колко време са дарявали, защото е много важно да са минали два месеца от предното кръводаряване. За жените, дали са били бременни, последната бременност или раждане шест месеца преди настоящото кръводаряване.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47