Т. Петкова: БЕХ ще изтегли кредит за парите, които НЕК дължи на американските централи

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

До края на следващата седмица се очаква Българският енергиен холдинг да започне процедура за осигуряване на кредит за парите, които НЕК дължи на двете американски централи от комплекса "Марица-изток". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. В последните месеци задълженията на Националната електрическа компания към двата ТЕЦ-а са се повишили и вече са близо 900 милиона лева. Очаква се, след като НЕК си изплати дълговете, да влезе в сила и споразумението с двете компании. 

Договорката предвижда поевтиняване на таксата, която НЕК плаща на двата ТЕЦ-а да държат мощностите си в готовност за работа. Министър Петкова обясни и на какво се дължи забавянето:

НЕК до първи август изчакваше решението на КЕВР, тъй като кредитът ще бъде изтеглен от БЕХ, но на практика, платецът на този кредит трябва да бъде НЕК. Също така изчакахме и финализирането на преговорите с "Контур Глобал", които продължиха малко повече от предвиденото. Така че, до края на другата седмица, БЕХ в момента подготвя документите във връзка с обявата за избор на банка или банки, които да осигурят кредитният ресурс и обявата ще бъде публикувана на сайта на БЕХ, ще бъде изпратена до официален вестник на ЕС, така че да бъде привлечен максимално бързо кредитен ресурс.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В. Вълчев: Минните дружества са в криза, протести са възможни, ако няма разплащане в сектора

Минните дружества изпитват големи затруднения и, ако нещата продължават по същия начин, през есента може да се очакват протести. Необходимо е мостово финансиране и разплащане на НЕК с двете американски централи, които от своя страна да се издължат на..

публикувано на 18.08.15 в 14:49
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47