В очакване на „Киномания”

От 12 до 29 ноември почитателите на Седмото изкуство в София ще имат възможност да видят богата подборка от творби в 29-ото издание на есенния филмов маратон „Киномания”

БНР Новини
Снимка: архив

„Киномания” се роди през 1987 година, създадена тогава от Държавното обединение „Българска кинематография”, която ръководеше целия филмов процес – разказва в интервю за Радио България Владимир Трифонов, съставящ програмата на фестивала. – Тя беше събитие, което дълги години всички зрители чакаха, защото успяваше да покаже много нови, горещи филми. След промените у нас, когато филмовият пазар се либерализира и бе ръководен основно от частни компании, „Киномания” имаше няколко критични години. В последните 10-15 години се стараем да я развиваме така, че да показваме изключително нови филми, разбира се, хубави. Специалният акцент е развитието на филмова култура с представянето на избрана класика и документални ленти, свързани с историята на киното.

В подборката на филми ще бъдат включени творби с награди от тазгодишните световни фестивали в Кан, Берлин, Венеция и др. В програмата участва новата българска лента „Каръци” на режисьора Ивайло Христов. Неотдавна тя спечели Голямата награда на престижния Международен кинофестивал в Москва. Творбата разказва за младежи от провинциален град – неудачници, но пък с достатъчно хъс да успеят. На завършилия наскоро във Варна фестивал „Любовта е лудост” тя грабна още два приза. Със сигурност в програмата на „Киномания” ще бъде и документалната творба „Усмивката на българското кино” на рано отишлия си режисьор Иван Георгиев-Гец.

Акцент в програмата на феста е театрално представление на „Хамлет”, но във филмов вариант. В ролята на датския принц се превъплъщава талантливият актьор Бенедикт Къмбърбач. Всички рецензии, които сме чели за него, са изключително хвалебствени, не просто защото той е невероятен актьор, а защото пресъздава един съвършено нов, съвременен тип Хамлет – посочва Любов Костова, директор на Британски съвет в България. С „Хамлет” започва и огромна програма за отбелязване на 400-годишнината от смъртта на Шекспир – глобално културно събитие на 2016-а година. То включва образователни, филмови и танцови прояви през цялата година.

Друг акцент в „Киномания” е филмът „Роджър Уотърс – Стената”. Според Мирослав Боршош, директор на Националния дворец на културата – място свързано от години с фестивала, и двете ленти са впечатляващи.

Надявам се по този начин да покажем не само че търсим масовата публика, но и онова фино и качествено кино, от което хората имат нужда – отбелязва той. – Подбрали сме много качествени филми. Изчакваме с екипа на „Киномания” да видим фестивала във Венеция, тъй като там ще има премиери, които предстоят и искаме да видим и преценим дали са подходящи за „Киномания”.

Ще добавим, че през ноември НДК ще организира в Париж Дни на българското кино.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!