Теменужка Петкова: Изграждането на газовата връзка с Румъния може да се забави

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Изграждането на газовата връзка с Румъния може да се забави, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. Причината е, че избраната за изграждането на интерконектора фирма се е отказала и "Булгартрансгаз" е трябвало да обяви нова процедура за избор на изпълнител, обясни Петкова.

За българо-румънската връзка беше избран изпълнител. Това е една българска компания с немски подизпълнител. За съжаление, на 2 септември в "Булгартрансгаз" се получи писмо от страна на изпълнителя, че той се отказва от изпълнението на договора поради това, че са настъпили промени в отношенията с неговия подизпълнител. Вчера "Булгартрансгаз", както повелява законът, взе решение за прекратяване на процедурата и за стартиране на нова такава. Това безспорно ще забави изграждането и довършването на интерконектора с Румъния, но ние сме оптимисти, че нещата ще се случат максимално бързо. В рамките, разбира се, на това, което законът ни е определил като срокове. Ние няма как да избягаме. Трябва да спазим закона преди всичко, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

България и Гърция се договориха да вземат окончателно решение до края на май за изграждането на газова връзка

Газопроводът ще има за цел да намали зависимостта на София от руски газ, съобщава вестник Kathimerini, позовавайки се на изказването на българския министър на енергетиката. Балканската държава, получаваща над 90% от използвания природен газ от..

публикувано на 13.02.15 в 09:30

Интерконекторната газова връзка между България и Румъния ще бъде завършена до края на годината

Интерконекторната газова връзка между България и Румъния ще бъде завършена до края на годината. Това съобщи изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков пред участниците в петия Регионален  форум за енергийна сигурност. Това е..

публикувано на 29.10.14 в 17:08

Министерството на икономиката и енергетиката ще договаря с Турция междусистемната газова връзка

Министерството на икономиката и енергетиката изпраща експертна група в Анкара за договаряне на междусистемната газова връзка. От министерството дадоха да се разбере, че меморандумът за сроковете и условията за изграждането на интерконектора трябва да бъде..

публикувано на 10.03.14 в 08:00
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47