Даниел Митов и Дидие Рейндерс обсъдиха миграционната политика на ЕС

Даниел Митов и Дидие Рейндерс
Снимка: бгнес

Министърът на външните работи Даниел Митов призова за драстично увеличаване на наказанията за трафик на хора. Той обсъди миграционната политика на Европейския съюз с външния министър на Белгия Дидие Рейндерс. Кралството подкрепя присъединаването на България към Шенген, но ако има напредък в борбата с корупцията. Министър Даниел Митов призова за спешно адаптиране на политиката на ЕС в областта на миграцията. Важна е и борбата с трафикантите на бежанци.

На ниво ЕС националните държави трябва да бъдат задължени да увеличат драстично и много тежко наказанията за трафик на хора. Ние го правим в момента, но това се е превърнало в ужасяващ и в същото време доходоносен бизнес. ЕС трябва да престане да стимулира миграционни потоци. И затова разговаряме за създаването на бежански центрове, имиграционни такива, извън рамките на ЕС в трети държави. Дъблинският регламент и неговата промяна също е част от този разговор.

България очаква подкрепата на Белгия за присъединяването ни към шенгенското пространство. Вицепремиерът и министър на външните работи на кралството Дидие Рейндерс обаче припомни, че членството е свързано с реформите у нас.

Подкрепяме бързото присъединяване на България към Шенген. Има някои трудности с приемането в парламента на законодателството, свързано с борбата с корупцията. Необходимо е законите да бъдат приети и приложени, и да има прогрес в областта на правосъдието като цяло. Подкрепяме напредъка ви и очакваме резултати в областта на борбата с корупцията.

Двамата министри обсъдиха европейската перспектива на страните от западните Балкани, както и отношенията между Москва и Киев. Рейндерс подчерта, че двете държави трябва да отбележат напредък при спазването на споразумението от Минск и че се надява на напредък в диалога с Русия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Специалните служби на България и Белгия ще активизират работата си срещу тероризма и нелегалния трафик на хора

Миграционният натиск изправя пред сериозно изпитание европейските държави и ЕС трябва да докаже, че е способен да взима общи решения и да следва обща политика за справянето с този въпрос. Това е позицията на президента Росен Плевнелиев и на вицепремиера и..

публикувано на 08.09.15 в 19:19
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47