Плевнелиев: Очакваме търговията с Германия да надхвърли 6 млрд. евро

Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

България очаква над 6 милиарда евро да достигне двустранната търговия с Германия тази година, посочи президентът Росен Плевнелиев при откриването на нова производствена мощност на водеща германска компания, която работи у нас от 25 години. 

Дъщерната компания в България е една от петте най големи и важни фабрики на световния германски концерн в провинция Баден Вюртемберг, който работи в областта на автоматиката. 86 милиона лева е стокооборотът на компанията в България за миналата година. Президентът Плевнелиев обеща България да бъде все по-добро място за бизнес:

Броят на заетите в тази свръх модерна фабрика постоянно расте. Днес имаме над 600 висококвалифицирани специалисти. Целта е до три години да станат 1000. Ще извършим своите националноотговорни реформи, ще подобрим системата на правораздаване, за да стане по-прозрачна и по-ефективна. Ще въведем дуалната система на образование, за да може младите българи, освен знания, да получат и умения.

Баден Вюртемберг е с най-голям износ в Германия, припомни министърът по европейските въпроси на немската провинция Петер Фридрих:

България и Баден Вюртемберг ще сключат споразумение за сътрудничество в областта на дуалното професионално образование. Провинцията ни ще помогне за изграждането в България на това, което е допринесло за икономическия ни успех и затова, че страната ни има най-ниската младежка безработица.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47