"Гражданско участие" провежда онлайн-референдум за мажоритарния избор и задължителното гласуване

Интернет-платформа дава възможност на всеки да даде мнението си по двата въпроса, които не бяха включени в предстоящия националния референдум. Може да се гласува на адрес zareferendum.bg до 25-и октомври.

Граждански организации от 11 населени места събраха 240 привърженици, колкото са депутатите в парламента, организираха гласуване и получиха почти пълна подкрепа за провеждането на онлайн-референдум. Само двама гласуваха с "въздържал се". За инициативата на Форум "Гражданско участие" Ива Таралежкова коментира:

Искаме да повдигнем на обществен дебат важни въпроси за гражданското участие от една страна, и от друга страна за подобряване на механизмите на взаимодействие с властимащите.

Въпросите, на които ще можете да дадете отговор онлайн, са: "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?" и "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?". Журналистът Петко Георгиев добави:

Въвеждането и на мажоритарно, и на задължително гласуване, би променило в значителна степен картинката в Парламента в момента, което вкарва депутатите, които трябваше да приемат тези въпроси, в тежък конфликт на интереси. Ние се надяваме, че с тази инициатива сега им даваме възможност да поправят пропуска си.

Организаторите на онлайн-референдума се надяват двата въпроса, които не бяха включени за гласуването на 25-и октомври, да бъдат поставени отново за обсъждане.

На 25-и октомври след 20.00 часа ще пуснем детайлна статистика, ще се вижда по кой въпрос колко са "за", колко са "против", добави Георги Петров от Форум "Гражданско участие".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47