Кредити за тор и семена могат да бъдат използвани от фермерите за следващата реколта

Снимка: Мария Съботинова

Зърнопроизводителите могат да се възползват от кредит за купуване на минерален тор и на семена за производство на пшеница - реколта 2016 г., съобщават от Държавния фонд "Земеделие".

Всеки стопанин, който отговаря на изискванията, може да получи 80 лв. на хектар за купуване на минерален тор и 40 лв. на хектар за купуване на семена. Заемът за земеделските производители е с годишен лихвен процент от 4,5 процента и се погасява до 3 октомври 2016 г., реши управителният съвет на фонда. Кредитните задължения се обезпечават чрез ипотека върху недвижимо имущество, особен залог върху машини и съоръжения, складови записи за вложено зърно на съхранение в публичните складове, залог на парична сума или банкова гаранция. Общата сума на обезпеченията следва да осигури покритие на кредита в размер на 120 процента.

Земеделските стопани са длъжни да застраховат посевите, които са обект на договора за кредит, като застраховката покрива пълния размер на получените средства по договор, както и вещните обезпечения, като стойността на застрахованото имущество следва да е не по-малко от 120 процента от размера на кредита.

За кредит могат да кандидатстват физически и юридически лица, както и кооперации, които са регистрирани като земеделски стопани. Те трябва да са изрядни платци към бюджета, да нямат просрочени задължения към Държавен фонд "Земеделие", да не са свързани лица с търговеца на минерални торове и семена, да не са в процедура по несъстоятелност или в обявена такава, както и да не са в производство по ликвидация.

Документи за кандидатстване се приемат в отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" на областните дирекции на фонда от 1 октомври до 16 ноември 2015 г. Крайната дата за изплащане на средствата е 18 декември 2015 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Започват предупредителни протести на гръцките фермери дни преди извънредните парламентарни избори

Започват предупредителни протести на гръцките фермери дни преди извънредните парламентарни избори.  Фермерите започват да разполагат трактори на централни места по пътната мрежа в Северна Гърция. Обещават, че няма да затварят пътища. С..

публикувано на 16.09.15 в 11:37

Как ще се разпределят 500 милиона евро за подпомагане на фермерите в ЕС?

Европейската комисия  представи тази седмица пред земеделските министри на страните от Европейския съюз план на стойност 500 милиона евро в помощ на европейските фермери.  Най-голямата част от парите отиват за сектора на млекопроизводството. Предвижда..

публикувано на 10.09.15 в 14:37

Д.Танева: Подпомагането на фермерите в страните-членки да бъде в зависимост от загубите

България настоява подпомагането на фермерите във всяка държава-членка да бъде определено в зависимост от конкретните загуби, които те търпят като следствие от руското ембарго и проблемите в млечния сектор. Това е позицията, заявена от министър..

публикувано на 08.09.15 в 10:57
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47