Европейски банков консорциум може да поиска да купи активите на Корпоративна търговска банка

Снимка: БГНЕС

Има вероятност консорциум от големи европейски банки да направи оферта за покупката на активите на Корпоративна търговска банка. Това може да стане в средата на октомври, обяви съпредседателят на сдружение "Ние, гражданите" Вера Ахундова, която води преговорите. 

Вложители в КТБ внасят жалби в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, разочаровани от българската правосъдна система, както и в Люксембург, обясни Ахундова:

Не само отказват да ни върнат парите, които ограбиха – те ни отказват справедливост, защото дори да бяха допуснали един процес по същество, можехме да загубим, но не ни дадоха никакъв шанс да чуем аргументите си в една съдебна зала, където се защитава истината, каквато и да е тя. И затова ние разчитаме наистина на европейските съдилища. В момента са жалбите за Страсбург – аз очаквам поне 500.

Съпредседателят на сдружение "Ние, гражданите" поясни, че исковете са индивидуални:

Дори в едно семейство трима вложители са загубили парите си,  тримата подават отделни жалби, защото няма колективни искове. В Страсбург нашата претенция е, че не е имало инстанция, място, и пред кого да защитим правата си – който и да било акционер или вложител.

А Люксембург е по-специфично – на нас ни отказаха да приложат прецедент за нарушаване на европейското законодателство.
 

Голяма част от жалбите са внесени. До 2-ри ще бъдат внесени всички жалби в двете съдебни инстанции, допълни още Ахундова.

Вера Ахундова води и преговори с консорциум от европейски банки:

За покупка на банка "Виктория" и активите на КТБ като предприятие. Много сме напреднали в работата и се надявам до 15 октомври максимум да бъде внесена офертата за купуване.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47