Йордания призова повече страни по света да приемат сирийски бежанци

Автор:
Снимка: БТА
Представители на Ливан и Йордания обявиха по време на срещата на върха в ООН, че страните им изнемогват в грижите за сирийските бежанци.

Йордания призова повече страни по света да приемат сирийски бежанци. Страната вече е приела повече от 630 хиляди души, което е 10% от населението ѝ. В изявление на срещата на върха в централата на ООН, йорданският министър на планирането и международното сътрудничество Имад Факури отбеляза, че ако Европейският съюз положи същите усилия, ще трябва да приеме 100 милиона души.

Друга съседна на Сирия страна - Ливан, също предупреди, че е на предела на възможностите си в помощта за бежанците. В Ливан има милион и двеста хиляди сирийци. Грижите за тях струват на страната една трета от брутния ѝ вътрешен продукт и задушават развитието ѝ, заяви пред ООН ливанският премиер Тамам Салам.

Около 10 хиляди жители на сирийските селища Фуа и Кафрая остават под блокада, въпреки локалното примирие, предаде Франс прес. Пътят, по който хората трябваше да бъдат изведени днес към контролирани от правителството територии, бе блокиран от жители на близкия град Саракеб, протестиращи срещу бомбардировките на правителствената авиация.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47