Снежана Петрова: Няма да се строят нови хотели и хижи в ПП "Витоша"

Няма да се строят нови хотели и хижи в природния парк "Витоша", увериха директорът на парка и експертите, които подготвиха актуализирания план за управление на защитената територия.

Според екипа, подготвил актуализирания план за управление на парк "Витоша", строителството на големи обекти е забранено, дори ще бъдат разрушени сградите, които са в лошо състояние и не могат да се използват, но притесненията на еколозите продължават. Александър Дунчев от природозащитната организация "Световен фонд за дивата природа" коментира, че за 93% от територията на парк "Витоша" има потенциална опасност от застрояване:

Ако са забранени вилите, то това не означава, че са забранени вилните селища. Ако са забранени хотелите, то това не означава, че са забранени магазините, моловете и литфтовете.

Директорът на природен парк "Витоша" Снежана Петрова отрече твърденията на еколозите:

Имаме категорична забрана за строителство и относно това, че се казваше, че ще се правят молове, това са смешни неща. В тази зона ние имаме гори и тези гори също са защитени и е казано, че там освен огледни сечи и сечи, които се налагат санитарни, няма да се водят възобновителни сечи. Дадена е норма на колко метра от туристическите пътеки, ако се налага да се сече.

Предвидени са изключения за строителство на някои обекти, допълни ландшафният архитект Димитринка Берберова, ръководител на екипа, който подготвя актуализирания план за управление на Витоша:

Когато се строи за целите на управление на парка, това са информационните посетителски центрове, дори сме ги показали със знак, където трябва да бъдат.

Планът за парк "Витоша" трябва да бъде разгледан от Висшия експертен екологичен съвет и да бъде приет от МС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47