Плевнелиев: С всяко парче нова ограда срещу бежанците ЕС застава срещу себе си

Москва поставя Балканите в центъра на своите геополитически интереси, заяви президентът

Снимка: БГНЕС
Нито една държава не може да се справи със съвременните предизвикателства като тероризъм, икономическа нестабилност и миграция. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на международния форум "Нови визии за партньорство и съседство в Европа". Конференцията събра в София настоящи и бивши държавни и правителствени ръководители от Европа, които обсъждат мерки за справяне с миграционния натиск, икономическите, политическите и хуманитарните въпроси, свързани с бежанската вълна.

За да предотвратим развитието на бъдещи кризи, е необходимо в ООН да бъде създадена система за ранно идентифициране на кризи с цел опазване на законността и правата на човека. Днес с всяко ново парче ограда, взаимните блокади на границите, с телените мрежи, с водните оръдия и сълзотворен газ, използвани срещу бежанците и то в сърцето на Европа, Европейският съюз (ЕС) застава срещу собствените си правила. ЕС застава срещу себе си.

Македонският президент Георге Иванов, чиято държава преди няколко месеца използва сълзотворен газ срещу мигрантите, посочи, че мигрантската криза е електрошок за реанимация на равнодушното сърце на Европа.

Росен Плевнелиев определи като студен мир новата фаза на политическо противопоставяне след конфликта в Украйна. Русия прилага политика на сфери на влияние, характерна за 19-и век:

Именно тази политика причини избухването на две световни войни и то тук, в Европа. Ние не можем отново да позволим политически интереси да разделят, да водят до окупация на суверенни държави. Москва поставя Балканите в центъра на своите геополитически интереси. Историята ни е научила, че Европа най-лесно се дестабилизира чрез Балканите. Поради тази причина ЕС трябва да престане да гледа на Югоизточна Европа като на периферия, а като на център на геополитически интерес и политики.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47