Осем хиляди мигранти пристигат всеки ден на гръцките острови

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Броят на имигрантите, пристигнали в Гърция през тази година, надвиши половин милион, съобщи ООН. Със застудяването все повече хора се мъчат да достигнат до Австрия и Германия, което увеличава натиска върху балканските държави по маршрута им. Реакцията на останалите страни от Евросъюза обаче се бави, предупредиха от световната организация.

По последни данни, дневният приток към гръцките острови е достигнал 8 хиляди души. Според Върховния комисариат за бежанците гръцките власти правят каквото могат, за да се погрижат за тези хора, но е време останалите държави от Евросъюза да започнат да изпълняват плана за създаване на приемни центрове и преразпределение на мигрантите. До момента са били "разселени" само 19 от договорените 66 хиляди души, намерили убежище в Италия и Гърция.

Призив за солидарност отправи и словенският премиер Миро Церар. Словения със своите ограничени ресурси не може да се справи с проблем, с който не можаха да се справят далеч по-големи държави, каза Церар. От петък, когато Унгария затвори границата си с Хърватия, досега Словения прие близо 20 хиляди души – двойно повече от заявения си капацитет. Хиляди други все още чакат на сръбско-хърватската граница. В опит да овладее потока от хора, словенското правителство поиска от парламента да позволи на армията да помогне на граничната полиция. Очаква се първите армейски части да бъдат изпратени на хърватската граница още днес.

Информацията е на Би Би Си.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Гранични полицаи от 19 страни ще помагат при регистрацията на бежанците

Гранични полицаи от 19 европейски държави ще помагат за регистрацията на новопристигналите в центровете за мигранти в Гърция и Италия, обявиха от Европейската агенция за управление на външните граници ФРОНТЕКС. От там припомниха, че по-рано този месец са..

публикувано на 21.10.15 в 07:15
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47