В приказния свят на Кеазим Исинов

БНР Новини
6
Снимка: Венета Павлова

Преди време една известна фондация – „Милениум”, организира в Холандия конкурс на тема „Хиляда и една причини да обичаш Земята”. В него се включват 32 хиляди художници от цял свят. Наградата е една-единствена, печели я българският живописец Кеазим Исинов. Този факт не е широко известен у нас. Припомня ни го изкуствоведът доц. Борис Данаилов на откриването на изложбата на Исинов в Националния дворец на културата. Повод за нея е 75-годишнината на артиста. Експозицията му е част от Салона на галериите в НДК. Какво е мястото на Кеазим Исинов в родното изкуство – питаме доц. Данаилов.

Мисля, че той е един твърде своеобразен творец, има личен стил, несравним с никой друг и от тази гледна точка значимостта му нараства.  Като едно, бих казал, донякъде самотно, а и като че ли подценявано през последните десетилетия  явление – посочва изкуствоведът. – Нещо, което следва да бъде променено, защото той е значителен творец с интересни и ярки художествени резултати. Те не се схождат с никакви други аналогии, поне аз не мога да посоча автор, който да е близък стилистично до него. Той притежава огромен диапазон от гледна точка на тематика и сюжети.

И по-точно: Кеазим Исинов рисува композиции, портрети, пейзажи, библейски и фолклорни сюжети, натюрморти, голи тела, вае малка пластика, скулптура. Сюжетите му са извлечени от античността, от средновековието, от съвремието – на практика всичко, което съдържа историята на изкуството в хилядолетното си развитие. От тази гледна точка той действително е много широк като обхват. В това отношение следва да бъде изтъкната неговата значимост – подчертава Борис Данаилов.

Според него художникът без никакви отклонения върви в избраната от него посока, безкомпромисно заявява своя личен стил и проявява постоянство. Неговото авторово послание обаче е много любопитно и до голяма степен продиктувано от тази всеобхватност. Защото едновременно е интимно и общочовешко. Кеазим не е нито примитивист, нито наивист, по-скоро обратното. Той е автор, който притежава интелектуална дълбочина и смелост да осмисли тези направления в изкуството и да ги  превърне в свое основно оръжие. Така неговият израз става директен и откровен – обобщава Борис Данаилов.

Изложбата на Кеазим Исинов е под заглавие „Човек, земя, космос”.

Космоса човек може да го види и в едно цветенце, в едно дърво, в един камък даже, казва художникът. В моето творчество това нещо го има. Почти във всяка картина ще има цветче, ще има камък, ще има дърво, защото аз съм много привързан към тези неща. Моето вдъхновение идва най-много от природата, от дърветата, от това, което ме заобикаля. От хората почти вече не получавам такова вдъхновение. Има люде, които заслужават внимание, но повече черпя енергия от миналото, от моите детски преживявания - от тези приказки, легенди, които съм слушал. Тогава нямаше телевизия, имаше газени лампи, но хората се уважаваха много.И от всичко това, благодарение на тези спомени, правя това изкуство...”

Снимки: Венета Павлова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия