Борис Велчев е новият председател на Конституционния съд

Борис Велчев
Снимка: БГНЕС

Борис Велчев оглави Конституционния съд за следващите три години. Бившият главен прокурор е получил подкрепата на осем от колегите си, останалите четирима са гласували за Румен Ненков


До избора на ротационен председател на Конституционния съд се стигна след поредното обновяване на състава на една от най-престижните държавни институции. Миналата седмица клетва положиха нейните най-нови попълнения – назначените от президента Маргарита Кагагьозова и Филип Димитров, избраният от парламента Константин Пенчев и посочената от върховните съдии Таня Райковска. При всяка ротация, която се прави на всеки три години, се избира и нов председател. Изборът е таен, а от това кой е председателят, до голяма степен зависи какъв и колко публичен образ ще има през неговия мандат Конституционният съд. 

Борис Велчев поема поста от Димитър Токушев, който беше силно критикуван заради решението на Конституционния съд по казуса "Пеевски", заради което и многократно беше искана оставката на Токушев. Приемайки предложението на президента да стане конституционен съдия, Велчев напусна предсрочно поста главен прокурор и така се стигна до избора на Сотир Цацаров

Претендентът Румен Ненков е бивш заместник-председател на Върховния касационен съд. Той е известен с това, че не бяга от медийни изяви, в които често критикува ключови решения на институцията Конституционен съд.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47