Атанасов не бил източникът на информацията за незаконното подслушване на Централизирания полицейски регистър

Атанас Атанасов ДСБ
Снимка: БГНЕС

Председателят на вътрешната парламентарна комисия Атанас Атанасов отрече той да е първоизточникът на информацията, след която избухна скандалът с незаконното подслушване на Централизирания полицейски регистър.

Заради този казус на съд са бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева и бившият директор на дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР Тодор Костадинов. Атанасов даде днес показания по мегаделото "Червеи" и отправи сериозни критики към работата на прокуратурата по случая.

Разпитът на Атанасов се превърна в спор между него и представителите на държавното обвинение. Той твърдеше, че е научил за разработката "Червеи" от изслушването във вътрешната комисия. Прокурорите пък го питаха защо говори за нея пред медиите след като е класифицирана информация. И в съдебната зала, и извън нея бившият контраразознавач номер едно се чудеше защо го обвиняват в информираност по аферата "Червеи", след като той е говорил за незаконно подслушване на участници в протеста през 2013 година:

По отношение на Касим Дал са прилагани СРС с окраската, че той е подготвял убийството на Лютфи Местан. Някой седнал и си измислил основания, за да се прилагат специални разузнавателни средства. Партията, в която той членува, е част от Реформаторския блок и ние всички бяхме тогава по улиците и по площадите. Достатъчно е да контролираш един от лидерите на политическите партии, за да можеш да получават информация за действията, които планира политическата организация или нейните членове.

Че не се е получил смислен разговор, призна и прокурорът по делото Даниела Димитрова: Всеки човек, който публично заяви с такава достоверност, че разполага с някаква информация за нас, би могъл да бъде един източник на информация. Сега от нея информация, за съжаление, не сме получили.

Делото продължава в началото на декември с разпит на бившия вътрешен министър Светлин Йовчев, екс-главния секретер на МВР Светлозар Лазаров, на бившия шеф на ДАНС Владимир Писанчев и председателя на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков. Атанасов не очаква изясняване на истината около коментиращия СРС-аферата "Червеи" разговор между Владимира Янева и Румяна Ченалова, записи от който в момента тресат върховете на съдебната система. В него подсъдимата Янева и уволнената Ченалова намесват имената на главния прокурор, председателя на Върховния административен съд, членове на ВСС и премиера. Причината - докато няма независим заместник-главен прокурор, който да се занимава точно с такива случаи, те няма как да бъдат изяснени.


Има публични данни, че има търговия с влияние. Това, дали е вярно, аз не мога да кажа, но трябва да има процедура или институция, която да изясни дали това е вярно или не - няма такава.

Иначе за Атанасов, който беше подсъдим и лежа в ареста по друг гейт, носещ името на бившия главен прокурор Никола Филчев - новина в скандала Янева-гейт няма:

И аз ще го кажа от личен опит.  Аз знам на времето, как ме "опраскаха" мене, каза Атанас Атанасов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47