Природозащитници протестираха срещу строежите на Витоша и Пирин в столицата

Снимка: БГНЕС

Спирането на строежите на Витоша и Пирин и преразглеждане на плановете за управление на едноименните национални паркове, както и на природен парк "Витоша", поискаха на протест природозащитници в София.

От Министерството на околната среда и водите след среща с протестиращите поеха ангажимент да извършат проверка и ако бъдат установени пропуски, плановете да бъдат върнати за преработване.

За "Хоризонт" Андрей Ралев от Сдружение "За дивата природа - Балкани" заяви:

Отново сме пред министерството, защото чухме доста обещания, но все още нямаме решение черно на бяло по четирите ни точки - нито свързани със спиране на строежите на Пирин или пък с някакво разследване на извършителите на Витоша, нито с наказания за директорите съответно на НП "Пирин" и Природен парк "Витоша", нито са се върнали плановете за управление, които в момента се изготвят на Пирин и Витоша и Рила.

Четвъртото ни искане е доста важно -  държавата вече 15 години не си търси собствеността на строежите в концесията в Пирин. Това е много важно нещо, защото заради това, че държавата не си предявява искане за държавна собственост, се случват много от нарушенията. Едно от най-важните неща в плана за управление на Пирин беше да бъде изготвен височинен модел на релефа, който да подпомага, както за планиране, така и за спасителни акции - това не е направено от фирмата-изпълнител "Пролет Инженеринг" , но й е платено за това вече, допълни Ралев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47