Парламентът ще разгледа споразумението за ремонт на двигатели на наши МиГ в Полша

Снимка: БГНЕС

Парламетът ще разгледа законопроекта за ратификация на споразумението с Полша за ремонт на българските самолети МиГ-29. 

Съгласно споразумението от 22 октомври полската страна ще ремонтира шест двигателя на български изтребители. 20 дни след влизането в сила на договора се очаква  в България да пристигнат и два полски двигателя, които могат да се монтират на нашите МиГ-ове. Цената на ремонта на всеки самолетен двигател е 1,023 млн. евро.

От АБВ обявиха, че въвличането на парламента като страна по договора е опасен прецедент, като става въпрос за частно-правното партньорство между Министерството на отбраната и полския завод и Народното събрание не би трябвало да е част от него.

Руската компания, производител на изтребителите МиГ-29, се закани да съди България за договора, ако той бъде приет от парламента.  

Вицепремиерите Ивайло Калфин и Румяна Бъчварова, и министрите Тодор Танев и Теменужка Петкова ще отговарят на въпроси във времето за парламентарен контрол. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47