В сградата на Столичната община се провежда обществено обсъждане на проектобюджета за следващата година

| обновено на 30.11.15 в 10:37
Снимка: Ивайло Михайлов

В София ще бъдат изградени 33 велостанции, където ще се отдават колела под наем. Предвижда се първите 30 минути велосипедът да се ползва безплатно. По думите на Зафир Зарков, член на Транспортната комисия в Столичния общински съвет, вече е готова необходимата документация за възлагане на концесия:

Всяка от тези станции ще бъде с 20 места за велосипеди. От тях  от 12 до 15 ще бъдат запълнени, а другите ще бъдат празни места - съответно, като вземете от едната велосипедна станция, да може на следващата да оставите велосипеда. Тези велосипеди ще бъдат оборудвани с GPRS. Операторът на тази система трябва да разработи система, която в реално време да предостави информация за свободните и за наличните места, предоставяйки възможността да се придвижваме с велосипед в широкия център на София. На този етап не бива да забравяме, че освен намаляване на трафика, всъщност използването на велосипед ни гарантира и по добро здраве. След като не използваме автомобил, ние по този начин имаме и неизразходвани средства, когато ползваме велосипед, дори спестяваме и пари.

В сградата на Столичната община се провежда обществено обсъждане на проекта за бюджет за 2016 година. Заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов вече обяви, че основният проект, който ще се изпълнява по европейски програми, е третият лъч на метрото.

От "Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт" поискаха в писмо повторно обявяване на общественото обсъждане с двуседмичен срок за гражданите, както и подробна информация по всички пера, а не само общи данни. В писмото се настоява още за осезаемо увеличение на средствата за поддръжка на пътната мрежа в София.

Преди по-малко от седмица, заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов представи документа и акцентира върху това, че няма да се повишават такса "смет" и данъкът върху леките коли и сградите. Администрация е получила уверение от държавата, че ще има повече пари за охрана и сигурност, което ще даде възможност да се назначат още полицаи в общината.

С 16 милиона лева ще бъдат увеличени средствата за почистване на града. С близо милион и 200 хиляди лева ще се повишат парите за образование. Основният проект, който ще се изпълнява по европейски програми, е третият лъч на метрото.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47