Депутатите приеха на първо четене четири законопроекта на Закона за защита на класифицираната информация

Проверка за принадлежност към ДС ще се прави на публични длъжности в държавното управление

| обновено на 03.12.15 в 12:34
Снимка: БГНЕС
Проверка за принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност (ДС) ще се прави на публични длъжности в държавното управление и на тези, които по служебно задължение работят с класифицирана информация. Депутатите приеха на първо четене четири законопроекта на Закона за защита на класифицираната информация. Дебатите преминаха и със скандал, в който беше замесен председателят на парламента Цецка Цачева.

Депутатите приеха на първо четене да се въведе допълнителна проверка за съпричастност към службите на ДС за лицата, заемащи публични държавни длъжности. Въвежда се възможност за допълнителна проверка и изслушване на проверяваното лице преди предоставянето му на достъп до различните нива на секретност на специализираната информация. Предвижда се изискване към лицата, които кандидатстват за достъп до тази информация, която е класифицирана като държавна тайна, да декларират принадлежност към трайни и неформални организации и общества. Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев заяви защо се прави това:

Не е лъжа, че до началника на всяка една служба е имало кабинет на съответния съветски пълномощник. Престанете да разлайвате тази мантра, да внушавате неистини. 

От РБ добавиха, че промяната нямала лустрационен характер. Мартин Димитров заяви:

Лустрацията е следното нещо. Ако бъде открито нещо, примерно принадлежност към ДС, това да бъде основание за отказ. Ние такова нещо не казваме. Ние казваме да бъде проверявано дали има принадлежност към ДС. Много е важно кои са лицата, които осигуряват допуска до класифицирана информация.

От БСП обаче критикуваха с мотива, че се вадят неща от миналото. Депутатът Атанас Мерджанов посочи:

Служителите на ДС ли им пречат те да осъществяват необходимите реформи в сектор "Здравеопазване", в Министерство на отбраната, в Министерство на икономиката. ДС ли е проблемът да имаме ние успехи в тези секторни политики, или некадърността на техните министри.

Страстите се разгоряха след изказване на независимия депутат Велизар Енчев:

Аз ли трябва да се чувствам виновен, или госпожа Цецка Цачева, която като партиен секретар на Общинския народен съвет в град Плевен преди 10 ноември 1989 година ми е била принципал по партийна линия.

Председателят на парламента Цецка Цачева направи следното уточнение:

Заявявам категорично, господин Енчев, до 1989 година не съм била партиен секретар като член на Българската комунистическа партия, каквато съм била член. От тук насетне, ако Вие не ми представите доказателства и факти, всеки български гражданин има един конституционен начин да защити своите права и Ви гарантирам, че ще го направя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47