Държавни жилища за били купени от лица, които не отговарят на закона

170 държавни жилища са продадени на хора, заемащи публични длъжности в държавните институции. Данните са за периода 1997-ма до 2015 та година. Много сигнали за тази практика са предадени на прокуратурата, стана ясно след заседанието на парламентарната комисия за  борба с корупцията и конфликт на интереси.

Председателят на комисията Валентин Николов уточни, че 57 държавни жилища са продадени в София. Лицата, които са  ги получили, най-често не са отговаряли на изискванията на закона:

За 4-членно семейство по Закона за държавната собственост е определена площ до 55 квадратни метра.

Продадени са обаче жилища на лица, които са притежавали собствени апартаменти, разпоредили се с тях няколко месеца преди да получат държавен апартамент.

Стойностите, на които са продавани жилищата, са значително занижени. определеното ,лице получава облагодетелстване и  значително по-ниска цена от действащия пазар. Продадени са жилища на несемейни младши експерти, на неекспертни служители, чистачки, шофьори в това число.

Повече от изнесените данни в комисията обаче бяха за периода до 2005 година, а Валентин Николов заяви, че всички сигнали, включително до момента, ще бъдат оповестени на сайта на парламента:

Проверката до 2015 година и таблицата, която се работи в момента, ще бъде публикуваната на сайта и най-подробно ще можете да видите кой през коя година какво е закупил. Двама действащи депутати и единият е господин Мустафа Карадайъ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47