Германия отхвърля възможността да влезе във военна коалиция с Русия в борбата срещу Ислямска държава

Германски войник
Снимка: jagerbataillon.in.ua
Германия отхвърля възможността да влезе във военна коалиция с Русия в борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава". Това заяви пред списание  "Шпигел" Петер Алтмайер, началник на канцеларията на германския канцлер Ангела Меркел.

С Русия седим на една маса във Виена. Със сигурност обаче няма да се включим във военен алианс с Москва в ударите срещу Ислямска държава”, заяви Алтмайер във връзка с политическия процес за уреждане в Сирия, започнал в австрийската столица. Той също така подчерта, че Германия няма да подкрепя нито сирийския президент Башар Асад, нито сирийската армия.

Не бива да забравяме, че бомбардировките на сирийската армия в северната част на страната до голяма степен са причина за огромния бежански поток към Европа”, припомня още Алтмайер.

В понеделник в турската база „Инджирлик” Германия ще разположи първите си разузнавателни самолети „Торнадо”, с които ще подкрепя мисията на Франция в Сирия. 1200 германски военнослужещи също ще бъдат пратени в региона, но без да участват директно в бойни действия.
Военната министърка Урсула фон дер Лайен заяви по-рано, че Германия няма да предоставя на Русия данните, събрани от разузнавателни самолети. "Ще обсъждаме помежду си само кой и накъде лети, за да няма сблъсъци", уточни тя.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47