Първата българска стъклописна изложба се завърна обогатена в София

БНР Новини
6
Снимка: Венета Павлова

До 15 декември в сградата на Съюза на българските художници на ул. „Шипка” 6 в столицата може да се види една изящна експозиция. Става дума за изкуството на витража. Всъщност, това е първата у нас изложба, изцяло посветена на историята и съвременните постижения в изкуството стъклопис. Ето какво разказва за Радио България Венера Константинова, секретар на секция „Монументални изкуства” в СБХ:

Идeята за тази изложба е на художника Юрий Василев, който е член на секция „Монументални изкуства”, и на неговия мениджър Искра Павлова. Те основаха фондация „Българско арт стъкло” и имат галерия „Витра” в София. През септември 2014 година там беше открита тази изложба, която имаше много голям успех, защото това е първата експозиция с витражи в България. Досега такова нещо не беше правено.

Организаторите решават да придружат изложбата с детска занималня, в която малчуганите рисуват, правят форми с кубчета, оформят витражи, подобни на пъзели.

И след това изложбата тръгна на едно изключително успешно турне в градовете Варна, Търново, Сливен и Стара Загора при много голям интерес. По изчисления на галериите, в които е била, тя е посетена от около хиляда деца, което е изключително важно и от образователна гледна точка. Всъщност, една от целите на експозицията е да се покаже на българския зрител кое е качественото изкуство и той да може да отличава едно самодейно изпълнение от професионално изработената творба. Защото след промените у нас пазарът беше залят с произведения със съмнително качество, някои от тях са откровен кич.

Важна цел на начинанието е и да бъде показано изкуството на витража в представителни обществени сгради. Затова в изложбата с цветни фотоси присъстват творби на прочути художници като Дечко Узунов, Харалампи Тачев, Иван Пенков, Никола Буков и др. Така зрителите могат чрез снимките да „проникнат” и в здания, които не са ежедневно отворени за широката публика.

Сегашната експозиция, наречена „Български витраж – завръщането”, е значително обогатена. Свои произведения в нея показват около 30 творци. Повечето от тях са от секция „Монументални изкуства” в СБХ. Има и петима млади автори-дебютанти. Изложбата е имала много голям успех. Аз си го обяснявам с това, че това е една рядка техника, изключително емоционална, няма човек в света, на когото витражът да не въздейства. И това се дължи на изключителната сила на цвета, който в съприкосновение със светлината очарова нашите сетива. Това е краят на експозицията и затова сме я нарекли „Завръщането” – посочва Венера Константинова. Тя е особено радостна, че в навечерието на изложбата един от организаторите на проекта – Искра Павлова, е получила наградата на варненските журналисти, които отразяват културната тематика.

Стъклото е не само изкуство, не само материал – отбеляза на вернисажа изкуствоведът Филип Зидаров. – То е в състояние не само да пропуска светлината, то е в състояние и да я отразява, да я приема и да я излъчва. И затова, когато човек има късмета да попадне в онези велики готически катедрали, в които може да се види изкуството на витража, тези прозорци, които той гледа, се оказват по-скоро врати към селенията небесни, към вечността, към отвъдното. И заедно с музиката, с грегорианското пеене и с органа на Хендел и Бах или пък с творчествотона Микеланджело човек има възможност да се докосне до това невероятно нещо, наричано „вечност в изкуството” и в душата.

Снимки от изложбата: Венета Павлова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия