Томислав Дончев: Ако на стадиона пасе крава, ще връщаме европари

Г. Чавдарова: Кмет даже си беше организирал движение по пътя заради ЕК

Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС

Има риск общините да върнат европейските пари за изградени спортни площадки или басейни, ако се установи, че обектите не се използват за целите, за които са построени. 

Отговорността на кметовете е да превръщат парите в резултат, коментира вицепремиерът Томислав Дончев на форум с участието на кметове от цялата страна:
Има няколко стадиона, които много ме притесняват. Да знаете, след година и половина, когато дойдат проверяващите, ако на стадиона пасе някоя крава, парите за целия стадион ще трябва да се връщат. Имаме такива случаи и те са колективен грях - и на този, който е подал проекта, и на този, който го е одобрявал. Така че създавайте навреме организация - футболисти, публика, стадионът да се натоварва максимално.

Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова отговори, че кметовете се подготвят за проверките на проектите за устойчивост 
Готвим се за това и да, тези примери, които ги давате, ние имаме добри практики, даже тук в залата има кмет, който при проверка на общински път от Европейската комисия, си беше организирал и подходящо движение по пътя.

Чавдарова предложи да се преодолее поне една от грешките при усвояването на европейските средства през стария програмен период:
Едновременно отваряне по всички програми на общинските мерки, с което ние се задъхваме, пък после паралелно финансиране и изпълнение на тези проекти

За един от най-тежките проблеми, довели до санкции при усвояването на европарите - обществените поръчки - вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че ЕК ще иска по-ефективно действащи органи за централизирано възлагане на процедурите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47