Преглед на печата

18% от петокласниците не разбират какво четат. Те са получили от 0 до 9 точки на теста за четивна грамотност, който се проведе през октомври. На него се явиха над 5 хиляди деца от всички училища в страната, пише Труд.

Нова методика променя реда, по който първолаците изучават буквите. Това стана ясно след като просветното министерство представи последните промени в учебните програми за първи и пети клас, съобщава Стандарт.

Хан Аспарух и създаването на българската държава ще се изучават детайлно в шести, вместо в пети клас. Според крайния вариант на програмата по история петокласниците ще учат основно Античност и Средновековие, пише по същата тема Телеграф.

309 дрогирани тийнейджъри са преминали през токсикологиите в цялата страна през тази година. Става дума за деца и младежи до 18 години включително, като над 100 от тях са употребили дрога в комбинация с алкохол, отбелязва Монитор.

Голямото пътуване от София към провинцията започва от днес, посочва 24 часа като цитира автобусни фирми. Прави впечатление, че хората купуват билети за връщане с дати 2 и 3 януари, която означава че сливат Коледа и Нова година, пише вестникът. 

Намаляване на детската смъртност ще е сред първостепенните задачи на здравното министерство. Този приоритет е заложен в Националната здравна стратегия 2020, който беше приет от депутатите, съобщава Нованар.

Около 30% от компаниите у нас не искат изобщо да чуят за пари от европейските фондове, защото се съмняват в обективността при оценяването на проектите. Други 25 на сто пък са се отказали от кандидатстване, защото намират процедурите за прекалено тежки. Това посочва Сега  като цитира проучване на Българската стопанска камара за бизнес средата.

Две трети от бизнеса не одобряват работата на правителството през тази година и са му поставили отрицателна оценка. Оттам смятат още, че през тази година сериозно са се увеличили престъпността, корупцията и сивата икономика, пише по темата  Дума.

ДДС за всяка стока или услуга, която е ползвана за лични нужди, независимо от стойността ѝ. Това стана ясно от последните промени в Закона за ДДС и предложените редакции на правилника към него. Режимът всъщност е най-тежкият от всички предлагани и отхвърлени в закона варианти, информира Капитал дейли.

Земя извежда начело думите на руския президент Владимир Путин за България, казани на годишната му пресконференция пред журналисти в Москва. Той изрази учудване от "беззъбата"  позиция на българските власти по проекта Южен поток, която противоречи на интересите на страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47