София чества годишнина от Освобождението си

| обновено на 04.01.16 в 12:45
Снимка: БГНЕС
С благодарствен молебен и литийно шествие бе отбелязана 138-ата годишнина от Освобождението на София от турско робство.

Негово светейшество българският патриарх Неофит се включи в молебена в столичния храм "Света Неделя". Заместник-кметът по културата и образованието Тодор Чобанов разказа:

Нашият хилядолетен град в дългата си история е бил подложен на големи изпитания и едно от тези изпитания е робството. Свободата е висша ценност. В нашата вяра Господ е дал на човека свободния избор и свободата, затова на нас ни е трудно да си представим какво е цял живот да прекараш без свобода. Радвали са се много на този ден преди 138 години - историческа ситуация, в която София е успяла да бъде освободена без насилие.

В звуковия файл може да чуете репортаж на Евелина Стоянова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47