Русия надхитри непобедимата Франция и взе квота за Рио

Русия спечели олимпийската квалификация в Берлин
Снимка: cev.lu

Олимпийските шампиони от Лондон 2012 от Русия ще имат възможност да защитават титлата си на Игрите в Рио де Жанейро, след като спечелиха виза след успех над европейските шампиони от Франция с 3:1 гейма (14:25, 25:16, 25:23, 25:21) във финала на европейската олимпийска квалификация в Берлин. Пред повече от 7 000 зрители волейболистите на Владимир Алекно дадоха само гейм на непобедимите през 2015 французи, като изиграха един тактически двубой и спряха нападателите на Франция Ървин Нгапет и Антонен Рузие. "Петлите" ще имат втори шанс да се класират за Игрите, след като ще участват на световната олимпийска квалификация в Япония в края на месец май. За нея се класираха и световните шампиони от Полша, които победиха драматично домакините от Германия с 3:2.

След един бърз първи гейм, в който французите пробиха посрещането на най-добрия до този момент за руснаците в турнира Сергей Тетюхин и след няколко контри поведоха 13:5, а след това и 19:9. Франция запази предимството си и взе гейма с разгромното 25:14.

Александър Маркин се оказа печелившата смяна за руския тим
Юрий Бережко и Александър Маркин се появиха в игра в началото на втория гейм на местата на Егор Клюка и Тетюхин, което се оказа и разковничето за успеха. Руснаците поведоха с 12:8, а след това увеличиха аванса си до 18:11. В края на гейма Русия си гарантира успеха след 2 поредни блокади на Максим Михайлов и Андрей Ащев.

Третият гейм започна добре за руснаците, които поведоха бързо с 3:0 след успешна тройна блокада и грешка в атака на Кевин Тили. Първото изравняване дойде едва при 8:8, след което отново играчите на Алекно натрупаха аванс от 2 точки. Разликата се запази до края на частта, която приключи с мощна атака от втора линия на Юрий Бережко.

Атаките на Нгапет често бяха спирани от тройна руска блокада

И в четвъртата част олимпийските шампионите от Лондон 2012 водеха играта и в резултата и имаха предимство при техническите прекъсвания - 8:5 и 16:11. Французите успяха да съкратят аванса на противниците си до 21:18, но Русия спечели гейма с 25:21 след атака на Бережко и блокада на разпределителя Сергей Гранкин.

С по 18 точки за руснаците приключиха Максим Михайлов и Юрий Бережко, а резервата Александър Маркин добави 17. За французите Ървин Нгапет завърши със 17 точки, а Антонен Рузие с 12.

Доволният треньор на руските волейболисти Владимир Алекно

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!