Меглена Кунева: Искаме друга култура на управление

Или си в опозиция, или в управлението

Снимка: БГНЕС

СДС ще има решаваща роля за издигането на кандидат на Реформаторски блок (РБ) за президент. СДС, чийто лидер Божидар Лукарски е носещата конструкция на дясното, каза лидера на "Движение България на гражданите (ДБГ) Меглена Кунева на пресконференция, като подчерта, че СДС е успял да наложи двама президенти.

Над 85% от структурите на "Движение България на гражданите" искат партията да остане в управлението като част от Реформаторския блок, но при условие че реформите да се ускорят. Не са 100%, но по-голямата част от структурите ни искат продължаването на реформите в управлението, уточни Кунева. Това показва телефонно допитване до гражданите от централата на ДБГ. Такова допитване е било направено и след предсрочните парламентарни избори през 2014 г. и тогава над 70% от структурите са били съгласни партията да влезе в коалиция с ГЕРБ.

Приложната логика има ясно едно правило за невъзможността да се приложи трети вариант – или си в опозиция, или в управлението, заяви Кунева и уточни, че точно с декларацията за ускоряването на реформите ще се види кой остава да носи тежестта на управлението, подчертавам управлението, а не властта.

Меглена Кунева заяви, че намира за странно единият съпредседател на ПГ на РБ да бъде в опозиция на управлението, в което самият Блок участва, а другият да го подкрепя:

За мен е много печално, ако видя двойно третиране по отношение на двамата съпредседатели на РБ. Найден Зеленогорски е дал 25 години от живота си в политиката, цялата му репутация е вложена в РБ и когато един човек спечели изборите в Плевен, някак си да изглежда в ситуацията да се оправдава, затова защото е останал да подкрепя правителството и иска нещо конкретно да свърши, на мен не ми харесва. Аз считам, че това е несправедливо, че то е нечестно и смятам, че мой дълг е да защитя хората, които работят.

По думите на Меглена Кунева първата година в управлението е година на напасване, а втората трябва да е на амбиция за изпълнение на поставените цели.

Първият приоритет на формацията е изменението на изборното законодателство. ДБГ очаква в 3-месечен срок да влязат в сила гласуваните конституционни промени. Това включва и приемането на Закона за съдебната власт. ДБГ има определени спешни очаквания към новия правосъден министър като нова наказателна политика, нов НК и ускоряване на антикорупционния закон, иницииран от самата Кунева. 

Освен това ДБГ иска декларация и подписване на анекс на споразумението с ГЕРБ, съдържащ приоритетите за следващите 6 месеца.

Акцентът в анекса към споразумението с ГЕРБ е върху ускоряването на реформите.
Целта на анекса е коалицията да е конкретна кога нещо се счита за изпълнено и кога нещо е замотано, поясни Кунева.

Утре на заседание на ПГ на РБ ще стане ясно колко депутати ще го подкрепят. Предложеният от ДБГ анекс към коалиционното споразумение между ГЕРБ и РБ е било подписан от 13 депутати от Блока. Десетте, които не са го подписали, са шестимата от ДСБ и четиримата от гражданската квота, които се обявиха за опозиция.

Репортажа на Румяна Василева можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47