Ненчев: Въздушното ни пространство няма да се охранява от друга държава

Николай Ненчев
Снимка: БТА

Въздушното пространство на страната няма да се охранява от друга страна, увери министърът на отбраната Николай Ненчев в кулоарите на парламента. Той бе категоричен, че не може да се говори, че българските Военновъздушни сили ще бъдат унищожени, каквито са упреците на опозицията: 
Искам да уверя вас, и чрез вас българските граждани, че ние нямаме никакво основание да се съмняваме, че българските Военновъздушни сили ще продължат и то успешо да охраняват въздушната ни граница. Имаме ресурс и  възможности, затова и наличните самолети, които са изправни. Имаме право и да договорим ангажиментите, нашите и техните, в съответния договор. Ние имаме ресурс и възможности сами да продължим да охраняваме въздушното си пространство и към това се стремя.

Ако реално се стигне до помощ на съюзниците от НАТО за охрана на българското въздушно пространство, това ще става съвместно, каза военният министър: 
Извън всякакво съмнение те ще бъдат и на подчинение на нашето национално командване, командването в НАТО. Решението за използване на оръжие се взема само от нашия национален орган, в случая - министъра на отбраната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Промените в Закона за отбраната минаха на първо четене

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които се дава възможност за съвместна отбрана на въздушното пространство с други членки на НАТО. Законовата промяна идва в отговор на препоръката, направена по..

обновено на 14.01.16 в 11:56
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47