Присъдите по делото "Червей" стават ясни днес

Владимира Янева
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд ще обяви присъдите си по делото "Червей". Подсъдими за неправомерно използване на специални разузнавателни средства по отношение Централизирания полицейски регистър са бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева и бившият директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

За това, че е подписала 4 СРС-разрешения за контрол на крими регистъра, за използването на всички способи без мотиви и в срокове, надвишаващи многократно максималните по закон, държавното обвинение поиска наказание от 2 години и половина затвор за Владимира Янева. Същото да е и наказанието на Тодор Костадинов, но за неверни факти, описани в исканията за СРС-та, подписани от Владимира Янева. На въпрос на съдия Иван Коев условни или фиктивни да са присъдите, прокурор Димитрова отговори, че обвинението няма становище по въпроса и остава решението на съда. Тълкуването на тази позиция на държавното обвинение, направено от адвокат Рангелов, който защитава Костадинов, беше, че прокуратурата не е поискала направо условни наказания заради обществените очаквания и очакванията на ръководството на държавното обвинение.

Делото "Червей" приключва по-малко от година, след като стана ясно, че по време на мандата на Цветлин Йовчев се е послушвало в надзаконови срокове, а под разрешенията стои подпис на тогавашния шеф на Софийския градски съд. Скоро Владимира Янева стана бивш председател, после обвиняема и подсъдима, а месеци по-късно се появиха записи на нейни разговори с уволнената съдия Румяна Ченалова, в които Янева се оплаква, че премиерът е наредил на главния прокурор да я "опраска" заради аферата "Червей". Етичната комисия започна проверка, която вчера беше прекратена, защото записите били манипулирани, а фактите от разговорите "Янева-Ченалова" – недоказуеми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47