Еколози протестираха заради решение за концесията на плаж "Корал"

Плажът на къмпинг "Корал"
Снимка: БГНЕС

Представители на Сдружението "Да запазим Корал" протестираха пред Министерството на регионалното развитие заради решението за концесията за плаж "Корал". Министърът на регионалното развитие и благоустройството е подготвил процедурата за предоставяне на концесии за морски плаж „Корал“ и тя е внесена в Министерския съвет.

Плажът "Корал" е отдаден под наем за пет години вместо за обявената екоконцесия. Това възмути природозащитниците. Те настояха да бъдат прекратени незабавно процедурите и да се обяви нов конкурс. 
Двама души са кандидатствали за концесията - Атанас Русев, който е бил наемател на плажа преди години и е председател на сдружение "Да запазим Корал", днес заедно със свои приятели поддръжници протестираше пред регионалното министерство.
На екоконцесията победители сме били "Да запазим Корал", а пък е изкарано, че победител е една друга фирма, свързана с господин Сава Чуролеев. Значи не може в един месец, април на 2015 година в рамките на 15 дни за един плаж да се пуснат успоредни процедури. Една процедура за наем за пет години и една процедура за концесия за 15 години и това става за едно и също място.

Другият кандидат е бил Сава Чуролеев, който има намерение да строи ваканционно селище. Вчера в интервю за "Хоризонт" той коментира.
Останах с впечатлението, че когато стана ясно, че тази фирма е моя, изведнъж в министерството се уплашиха, че отново еколозите ще ги атакуват и, както много често реагират в момента в държавата, вместо да решават нещата  ги отлагат във времето. Казаха ми, по добре да развалим процедурата, защото ако е на Чуролеев те тука ще започнат да пишат срещу нас.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството категорично възразиха срещу грубите опити за манипулация по повод стопанисването на плаж "Корал". Според тях, не е изключено появата на тези твърдения в средата на зимата да идват именно от неуспели кандидати в процедурите за стопанисване на плажовете.

В момента плаж  „Корал“ няма нито наемател, нито концесионер, коментираха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Усилията са плажът да бъде запазен екологичен, а процедурата за обявяването му за екоплаж да продължи през март. Обявеният през миналата година за концесия със заложени екологични критерии бе провален поради несъответствия между предложените финансови параметри на подадените оферти за стопанисване и администриране на целия процес до края на концесията и тя бе прекратена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47