ГЕРБ и РБ започват консултации по анекса към коалиционното споразумение

Снимка: БГНЕС
В Народното събрание започнаха консултациите между ГЕРБ и Реформаторския блок във връзка с анекса към споразумението за коалиционното управление. Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той уточни, че до десет дни ще има конкретика по всички точки на споразумението. Основните акценти са съдебната реформа, изборното законодателство, здравеопазването, енергетиката и образованието. В преговорния екип от страна на ГЕРБ ще влязат депутатите Цветан Цветанов, Данаил Кирилов, Делян Добрев, Милена Дамянова, Димитър Лазаров и Даниела Дариткова.

По повод призива на президента за промени в Конституцията, както и на лидера на АБВ Георги Първанов, Цветанов обяви, че в този парламент няма да може да се сформира необходимото парламентарно мнозинство, за да бъдат направени изменения в основния закон:

Аз смятам, че към настоящият момент трудно ще се стигне до подобен консенсус от 180 гласа народни представители, които да подкрепят каквато и да било конституционна промяна. Повече го отдавам на предстоящите президентски избори и всеки ще може действително да представя съответните си аргументи за конституционни промени. Но смятам, че трябва да бъдем реалисти. Като един нормален човек, който е реален във всички тези политически разговори, които се водят в сегашния парламент, смятам, че няма да може да се съберат 180 гласа по каквато и да било тема.


Председателят на парламентарната група на ГЕРБ  отказа да коментира думите на Радан Кънев за предсрочни избори и заяви, че би коментирал само единна позиция на Реформаторския блок:

Такава позиция не съм чул досега, така че не ме карайте да коментирам определени депутати от РБ. Ние не се месим, както в политическия живот, на която и да било друга политическа сила, нито пък в стабилността на РБ, което е функция на всички партии, които участват в него.


Преди началото на разговорите между екипите на ГЕРБ и РБ съпредседателятт на блока Найден Зеленогорски коментира, че ще има поне още пет срещи с ГЕРБ, а до реално споразумение трябва да се стигне в началото на месец февруари.

Той добави, че ще искат поетапен отчет за постигнатото още на третия месец и резултати на шестия месец. На въпрос има ли вероятност реформаторите да напуснат управляващата коалиция, Зеленогорски отговори:

Аз лично ще предложа да напуснем мнозинството. Ще го обсъдим в рамките на РБ на шестия месец, ако няма значителен напредък по отношение на тези изключително важни неща - съдебната реформа и антикорупционното законодателство и тогава ще се вземе единно общо решение. Но аз не бих искал това да звучи като ултиматум, по-скоро бих искал да звучи като едно притискане не на партньора, а на екипите в министерствата и на колегите в българския парламент да си свършим работата. Обществото очаква от нас борба с корупцията. Хората очакват ефективно съдебно законодателство, ефективна съдебна реформа и ефективно съдопроизводство. Нима очакваме да оставим нещата до такава степен да се развият, че хората да си правораздават по улиците, защото извинявайте  последните случаи ни показват точно това. Хората нямат вяра в съдебната система и се налага ежедневно да излизат на протести, за да има гарантирано ефективно съдопроизводство, т.е нещо куца, нещо трябва да бъде  поправено и то ще бъде поправено.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47