Парламентът прие в Изборния кодекс да бъде разрешено гласуването по електронен път

| обновено на 21.01.16 в 13:22

Със 136 "за", 56 "против" и без въздържали се парламентът прие в Изборния кодекс да бъде разрешено гласуването по електронен път.

Против гласуваха депутатите от БСП, ДПС, "Атака", Патриотичния фронт.

ГЕРБ, АБВ, БДЦ и Реформаторският блок подкрепиха предложението на президента, подкрепено миналата година на референдум, зад който застанаха 1 милион и 800 хиляди души.

До края на април правната комисия трябва да е готова и с предложенията за второ четене. Основният спор, който раздели депутатите, бе за това дали ще бъде спазена тайната на вота.

Независимият Велизар Енчев видя заговор между определени политически сили:

Дори и партии, които се обявяваха против електронното гласуване в тази част на залата, са променили своето мнение и ще гласуват заедно с управляващата коалиция, оглавявана от партия ГЕРБ. Аз ви призовавам, за електронното гласуване, но не в този момент.

От БСП не подкрепиха промените. Председателят на парламентарната група Михаил Миков попита:

Защо такива устойчиви демокрации като Германия, Великобритания, Португалия, Франция не поставят въобще под въпрос дистанционното електронно гласуване. Поради простата причина, че то крие рискове от разкриване на тайната на вота, крие много сериозни рискове за манипулации, каквито са характерни, и с които България се слави в цяла Европа по време на избори.

ДПС също поискаха гаранции за сигурността на вота. Четин Казак заяви:

Докато такива гаранции не бъдат предоставени, ние от ДПС, като отговорна политическа сила, не можем да подкрепим въвеждането на дистанционно електронно гласуване. Ние бихме подкрепили въвеждането на дистанционно електронно гласуване само и единствено, когато получим подобни категорични гаранции.

Николай Александров от "Атака" също е на мнение, че гаранции за сигурността на вота няма:

Не смятам, че към днешна дата вие можете да гарантирате на нас и на всички български избиратели, че техните права няма да бъдат нарушени, че няма да се злоупотребява с техния вот и няма да бъде използван за нечии цели.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт отчете плачевна тенденция:

Манипулациите на българските избори и на гласа на избирателя протичат преди влизането в тъмната стаичка. Той вече е манипулиран, купен, подготвен, заплашен, обработен за съжаление.












БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47