Президентът Плевнелиев покани бразилския бизнес да инвестира у нас

| обновено на 02.02.16 в 18:04
Росен Плевнелиев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев покани бразилския бизнес да си сътрудничи с български компании и да инвестира у нас. Държавният глава, който е на посещение в Бразилия, откри в столицата на водещата латиноамериканска икономика българо-бразилски бизнес форум:
България иска да открие нови пазари. Българските компании са амбициозни, българските банки, които стоят зад тях, са добре ликвидни, готови да финансират бъдещия експорт. Като член на моята делегация има компания, която има 1 милион клиенти. Тази компания със сигурност може да постигне много повече в Бразилия заедно с вас. За нас Бразилия е най-големият търговски партньор в Латинска Америка, най-големият пазар, най-перспективният партньор. Стратегически важно за нас е да издигнем на по-високо бизнес сътрудничеството между България и Бразилия.

200-милионният динамичен бразилски пазар е изправен пред сериозните предизвикателства на икономическата криза. Като изход от рецесията бразилските фирми търсят партньорство с чужди компании. В този контекст отношенията с България са много важни, подчерта президентът на Националната камара на индустрията Роксон Брагаден Брадей и допълни, че бразилският бизнес има интерес към сфери като електроника, високи технологии, наука, козметика и агроиндустрия:
Бразилия е на 14-о място по потребление на български стоки в света. От България внасяме предимно фино оборудване и машини. Трябва да използваме потенциала за активизиране на търговския стокообмен. Искаме по-бързо финализиране на икономическото споразумение между МЕРКОСУР и ЕС и се нуждаем от България. Това ще е от полза за икономиката и на България и на Бразилия.

Пред бразилските предприемачи министърът на икономиката Божидар Лукарски представи възможностите за бизнес у нас:
Българските компании имат потенциал да представят качествени и конкурентни стоки и услуги на бразилския пазар, както и да реализират съвместни проекти. Данните за първите 11 месеца на 2015 година показват запазване на положителната тенденция към нарастване на българския износ, който отбеляза ръст от над 40 процента или близо 26 милиона щатски долара.

България и Бразилия ще активизират търговско икономическите си връзки чрез Междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която ще проведе първата си сесия през втората половина на тази година. С подписването на документа страната ни покани бразилски компании да създадат свои производствени мощности с цел износ в трети страни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47