НС отхвърли предложението на "Атака" за възобновяване на проекта „Южен поток”

Снимка: www.south-stream.info
Народното събрание отхвърли предложението на партия "Атака" за възобновяване на проекта „Южен поток”. "За" предложението гласуваха само 27 депутати.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров мотивира предложението си с променените геополитически условия след свалянето на руския самолет СУ-24 от Турция. Той беше категоричен, че проектът "Южен поток" ще бъде от полза за страната ни и не трябва да се пропуска тази възможност.

През 2014-а година правителството на Пламен Орешарски спря работата по този проект с мотива, че не отговаря на европейските изисквания.

Според Сидеров изграждането на съоръженията ще ни защити от бежанската вълна и тероризма:

Ставайки част от един газопровод като "Южен поток" България получава защитата на няколко държави поне, тъй като поне осем държави в Европа са заинтересовани от този проект. България става също така част от защитената територия, в която ще участват и Русия до Италия - държави, които вече ще гледат по друг начин на нашата страна.

От БСП - лява България изразиха резерви към предложението.

Това е горе-долу да предложим да сменим името на някой умрял, с което да го съживим. Няма такъв проект вече. Освен, ако колегите от "Атака" не разполагат с някакви документи, които ние не знаем, че този проект някъде съществува. За съжаление фактите говорят, че проект "Южен поток" вече не съществува, защото "Газпром" прекрати своите договорни отношения с онази фирма, която трябваше да изгражда морската част на газопровода, след това прекрати и тя своето съществуване
, коментира депутатът Таско Ерменков.

По думите на Петър Славов от Реформаторския блок проектът "Южен поток" не е в интерес на България, тъй като е предвиждал монопол в доставките на газ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47