Президентът Плевнелиев се срещна с българската общност в Аржентина

Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с българската общност в Аржентина като част от официалното му посещение в Буенос Айрес. По неофициални данни, аржентинците с български произход са между 40 и 80 хиляди души. 
В Аржентина е най-голямата българска общност в Латинска Америка. Най-масовата вълна е от икономически емигранти от 20-те години на миналия век. Българи от различни краища на страната се събраха в Буенос Айрес на среща с президента Плевнелиев, който изтъкна:
Искам да ви благодаря, защото вие построихте паметници на Васил Левски и на Христо Ботев тук, в Аржентина. Искам да ви благодаря, защото пазите българските обичаи и ги предавате на поколенията. Вие създадохте културно-просветни дружества, вие милеете за България и българщината. 

На срещата дойдоха българи от Чако - провинция на 1500 км от Буенос Айрес, от Комодоро Ривадавия, от провинция Кордоба, от Буенос Айрес и от Ла Плата, от Берисо.
Днес Росен Плевнелиев ще бъде приет от президента на Аржентина Маурисио Макри. Двамата ще присъстват на подписване на меморандум за разбирателство в областта на отбраната. В рамките на посещението на официалната българска делегация в Буенос Айрес, министърът на икономиката Божидар Лукарски ще участва в откриването на аржентинско-български бизнес форум. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47