На първо четене влизат отложените промени в Закона за културното наследство

Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за културното наследство влизат за обсъждане, на първо четене, в пленарната зала на парламента. Текстът беше отложен миналата седмица поради натоварена програма.
Промените са предложени от партия ГЕРБ. Основната цел на промените е оптимизация на процедурата по съгласуване на инвестиционните проекти. Предлага се да бъдат изключени от приложното поле на закона обекти, които нямат статут на културни ценности, а местните власти да получат правомощията за тяхното използване. Ще бъдат създадени звена към местната администрация със специалисти, отговарящи за консервацията и реставрацията.

Текстовете, които днес депутатите ще обсъждат, се оспорваха от експертите, защото се отменя задължението на Националния институт за паметниците на културата да дава становища по важни обекти. Това правомощие се дава на назначени от общините специалисти. Според недоволните от промяната, така се дава възможност за корупция и конфликт на интереси. Окончателното становище ще е на Минстерството на културата.

Депутатите ще обсъдят на първо четене и промени в Закона за черноморското крайбрежие, с който се очаква да започне цялостна реформа в управлението и поддържането на морските плажове. Със заповед на министъра на туризма ежегодно ще се обявяват за неохраняеми морските плажове, които не са дадени на концесия или под наем. Предвижда се срокът на концесионните договори, които изтичат до 30 септември тази година, да се удължат с една година със съгласието на концесионера или наемателя.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47