Елитът на неврохирургията на Европа е в София, за да обучава 230 млади лекари

| обновено на 07.02.16 в 12:48
Снимка: БГНЕС
30 водещи специалисти от Европейската асоциация на неврохирургичните дружества идват за първи път в България. Те ще представят в столицата най-новите и съвременни методи за лечение пред 230 млади лекари в рамките на Международен курс за обучение на неврохирурзи.

България се нарежда до останалите европейски страни с лесен достъп до високо специализирана болнична помощ. Това коментира за „Хоризонт“ проф. Николай Габровски, началник на клиниката по неврохирургия на Университетска болница "Пирогов".  Той изрази гордостта си, че нашата страна е домакин на подобен научен форум:

Тук са представени като лектори най-изявените водещи специалисти в областта на неврохирургията. Имаме едно множество от млади неврохирурзи, които сега се обучават, сега се развиват, но които ще бъдат утрешният елит на тази специалност. Това е една среща на настоящия и бъдещия елит на европейската неврохирургия и ние сме част от целия този процес.

Конкуренцията сред младите лекари, които желаят да попаднат в подобен обучителен семинар, е голяма:

Вече имаме няколко неврохирурзи, които са включени по тези курсове и които ще поемат по този цикъл на обучение на европейско ниво.

Проф. Габровски е категоричен, че качеството на високотехнолочигна медицинска помощ у нас все повече се подобрява и страната ни вече е на добро европейско ниво в областта на неврохирургията. Преодолява се и технологичният дефицит за диагностика и терапия.

Аз съм убеден, че България  е една от страните с много лесен достъп до високоспециализирана помощ. Това мога категорично да го заява. На повечето места човек за да стигне до изявен специалист в някоя конкретна област обичайното чакане е месеци. Нещо, което в България съвсем не е така. И ако ние се  сравняваме със стандартите в Европа, смятам, че по отношение на достъпност България е едно добро място за лечение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47