Широка подкрепа за ясно определяне на участието на армията по границите

Валентин Радев

Всички парламентарни партии са се подписали под предложението на ГЕРБ за поправки в Закона за въоръжените сили, с които по-ясно ще бъде определена при какви ситуации армията ни ще оказва помощ на МВР при охраната и отбраната на границите ни. 

Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев коментира, че промяната в текстовете е съгласувана с вътрешното министерство и с премиера Бойко Борисов:

Поради "усложнената", така пише в мотивите, обстановка, не само геополитическа, но и в района се налага, както много други държави направиха, даже не се сещам дали е изключение там, където имаше миграционен натиск, има и в момента в държавите от Европа и наши съседи включително, всички използват по-активно въоръжените си сили.

В текстовете, които ще бъдат внесени в деловодството на парламента днес, се казва, че въоръжените сили могат да подпомагат Министерството на вътрешните работи и да участват в охраната на държавната граница, добави Валентин Радев:

Ние уточняваме как ще стане това. Средствата и логистиката трябва да бъде разпоредена от Министерския съвет. И още една алинея, където се казва каква сила ще бъде използвана, ще бъде определена с акт на министъра на отбраната. Това се прави със съгласието на всички политически сили.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47