"За да остане природа в България" промени позицията си за втори лифт в Банско

Снимка: БГНЕС

Еколози от организацията "За да остане природа в България" промениха позицията си за строителството на втори кабинков лифт в ски зоната в Банско. Според тях изграждането трябва да е свързано с изключване на ски зоната от територията на Националния парк "Пирин".

Александър Дунчев от организацията "Световен фонд за дивата природа" заяви:

Втора кабинка действително е възможна единствено и само когато свършат всички други проблеми и когато инвеститорът предяви желание тази територия да бъде изключена от Националния парк. Няма начин в Национален парк в момента да се строят спортни съоръжения като кабинки за обслужване на ски писти, докато Законът го забранява, тоест, всяко ново предложение за ски курорт в национални паркове трябва да бъде предхождана от процедура за изключване на тези територии от националния парк. Ако им стиска, нека да го поискат от Министерство на околната среда и Министерски съвет и да видим дали обществото ще се съгласи. Единствената останала прекрасна дива природа в България в националните паркове да бъде изключена, за да може да се застроява.

Еколозите отново настояха да се прекрати концесионния договор и да се обяви процедура за нов концесионер.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47